Traditiegetrouw trapt Rosa Lucassen de netwerkbijeenkomst weer af met een aantal vragen waardoor de aanwezigen elkaar vast wat beter leren kennen. Een deel van de aanwezigen is vaste deelnemer van de netwerkbijeenkomsten, maar zoals altijd zijn er ook weer genoeg nieuwe gezichten en dus nieuwe kansen voor verbinding en contact, of voor het verstevigen van oude contacten.
Protestantse Diaconie
In hun inleiding vertelden Marleen de Vries (-Alblas) en Debora Vogelzang van de Protestantse Diaconie over de samenwerking van de protestantse kerken in Utrecht en het werk van de diaconie. De diaconie is voor sommige mensen de laatste kans op ondersteuning bij grote financiële problemen als er al veel andere opties zijn afgevallen. Dit past ook in de missie die de kerk voor zichzelf ziet en die daar ook al eeuwen vorm aan geeft: het opkomen voor en helpen van zwakkeren in de samenleving, naar voorbeeld van onze Utrechtse beschermheilige Sint Maarten. Zie ook bijgevoegde presentatie van de Protestantse Diaconie.
Gemeente Utrecht
Willem van Mullekom en Femke Scholten van de Gemeente Utrecht waren aanwezig om te vertellen over de ontwikkelingen rondom vrijwillige inzet en het sociaal domein in Utrecht. Er is al veel in beweging, zoals de nieuwe opdrachten voor een aantal partijen in het sociaal domein, en er is sprake van een tekort aan menskracht en geld. Met het oog op de toekomst is de gemeente nu aan het verkennen wat mogelijkheden zijn om bestaand aanbod effectiever in te zetten, hoe bestaande bewegingen die een een positief effect hebben versterkt kunnen worden en welke rol vrijwillige inzet en informele zorg daarbij hebben. In ieder geval wordt gestreefd naar gelijkwaardige samenwerking tussen formeel en informeel. Zie ook bijgevoegde inleiding: Ontwikkelingen rondom vrijwillige inzet en het sociaal domein.
In gesprek in themagroepen
De netwerkbijeenkomst bood een mooie gelegenheid om bij de aanwezigen – een dwarsdoorsnede van de bij het NIZU aangesloten organisaties en initiatieven – input op te halen.
Aan de hand van onderstaande 5 thema’s werd er in themagroepen verder gepraat:
- Verbinding informeel & formeel
- Krachtige netwerken
- Versterken persoonlijke basis (volwassenen
- Versterken pedagogische basis (jeugd)
- Overig
Opbrengst
Femke en Willem gaven na de bijeenkomst dit als feedback: ‘We kijken terug op een mooie bijeenkomst en we konden een rijke oogst mee terug nemen naar het Stadskantoor. Heel waardevol om met jullie van gedachten te wisselen en te horen wat belangrijk is’.
Een greep uit de visies, ideeën en suggesties die aangedragen werden:
- Je kunt naar het aanbod in de sociale basis kijken als versnipperd maar het is juist goed om diversiteit te hebben: maatjesprojecten hebben bijvoorbeeld elk hun eigen kracht en identiteit waar mensen zich aan willen verbinden. Er is geen sprake van overlap, maar van expertise. Onderlinge samenwerking en afstemming is wel heel belangrijk.
- Nóg meer investeren in buurtgevoel: mensen actief meer in contact en verbinding brengen met hun directe omgeving. Dat kan zijn door burencontact en/of door activiteiten en ontmoetingsplekken in je buurt leren kennen. Dit kan o.a. een rol spelen in het versterken van de sociale basis rondom jonge ouders, met een belangrijke rol voor vrijwilligers: een maatje kan dit contact stimuleren en samen de eerste stappen zetten. Hoe gaan we hier meer aandacht aan geven?
- Verbinding formeel en informeel moet al aan de voordeur: als iemand een vraag heeft samen kijken wat er nodig is. Daarvoor helpt het heel erg als je fysiek bij elkaar zit op een logische plek (bijvoorbeeld de Bibliotheek). Elkaar kennen is dé sleutel.
- Goed voorbeeld van de beweging die de gemeente wil maken: het model van de Papiercafé’s. Deze worden volledig gerund door vrijwilligers, maar zij hebben wel een heel kort lijntje naar een jurist van de Geldzaak die altijd bereikbaar en beschikbaar is als een vrijwilliger er niet uit komt.
- Welzijn op Recept is een goed concept maar kan nog beter georganiseerd worden, waardoor het meer impact kan krijgen. Naast de inzet van professionele uren kan er nagedacht worden over meer begeleiding door vrijwilligers
Dit is een kleine selectie van alle nuttige input die Femke en Willem meegenomen hebben voor het doorontwikkelen van het gemeentelijk beleid en de keuzes waar ze voor staan. Iedereen wordt bedankt voor hun aanwezigheid en inbreng en de gemeente komt zeker bij het NIZU terug als er een volgende stap gemaakt wordt.
Voor ons als NIZU natuurlijk heel mooi dat we vanuit zo'n brede groep organisaties en initiatieven een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van de grote uitdagingen waar we als stad voor staan en onze visie daarop kunnen laten horen. To be continued...
Volgende netwerkbijeenkomst
Alvast voor in de agenda: de volgende netwerkbijeenkomst vindt plaats op donderdag 28 november, dan weer samen met Stadsnetwerk Gelijke Kansen Jeugd. Meer info volgt.